Ιστορια

Χίος 1925, ο Κωνσταντίνος Ψυχής αγοράζει την άδεια ποτοποιίας από τον Εμπεδοκλή Μαστρομιχαλάκη μετουσιώνοντας σε πραγματικότητα το όνειρο του πάππου του παπα Μανώλη και του πατέρα του Αντώνη, οι οποίοι του δίδαξαν την τέχνη της απόσταξης. Μια τέχνη την οποία γνώριζαν καλά αφού απόσταζαν σύκα και στέμφυλα από το 1881 στο ρεμπικαριό (αποστακτήριο) που διατηρούσαν οι ίδιοι στο Βερβεράτο της Χίου.

Ο Κωνσταντίνος Ψυχής έχοντας πλέον όλα τα εφόδια, καθώς γνώριζε καλά τα μυστικά της απόσταξης, και όντας δραστήριος νους ξεκίνησε ταυτόχρονα με την απόσταξη ούζου, την απόσταξη μαστίχας και άλλων ηδύποτων, δημιουργώντας πλέον μια σειρά προϊόντων που ολοένα κέρδιζε έδαφος μεταξύ των συμπατριωτών του.

Τα παιδιά του, Γιώργος και Παναγιώτης, από πολύ μικρή ηλικία έλαβαν τη γνώση και την εμπειρία του καθώς επίσης και όλα όσα έπρεπε να γνωρίζουν για τη δημιουργία ποιοτικών αποσταγμάτων. Μετά το τέλος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων η ατομική εταιρεία «Κων/νος Ψυχής» μετονομάστηκε σε «Κ. Ψυχής & Υιοί Ο.Ε.» με έδρα την πόλη της Χίου.

Από τότε μέχρι σήμερα η ποτοποιία Ψυχή έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κάνοντας γνωστά τα προϊόντα της, αλλά και προβάλλοντας το νησί της Χίου.

Το 2006 η ποτοποιία Ψυχή περνώντας στα χέρια της επόμενης γενιάς εγκαταστάθηκε σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Ψυχή στο Βερβεράτο της Χίου. Εκεί συνδυάζεται η παραδοσιακή μέθοδος απόσταξης και παραγωγής με τον σύγχρονο τρόπο εμφιάλωσης και συσκευασίας. Στις νέες εγκαταστάσεις υπάρχουν χειροποίητοι χάλκινοι άμβυκες και σύγχρονες γραμμές εμφιάλωσης ενώ όλες οι διαδικασίες γίνονται κάτω από αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους, γεγονός που αποδεικνύεται από το πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 22000:2005 (HACCP) που τηρεί η ποτοποιία Ψυχή.

Εκεί, η παρουσία των ακμαίων Γιώργου και Παναγιώτη, είναι καταλυτική, απτή απόδειξη μιας εφηβικής προσπάθειας αλλοτινών εποχών, που γέννησε παλιές συνταγές και ιδιαίτερες γεύσεις, φτιαγμένες με γνήσια αποστάγματα χιώτικης γης.

Έτσι λοιπόν η γνώση ενός ανθρώπου κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά με ευλάβεια και πίστη στις παλιές συνταγές και στην τέχνη της απόσταξης, επιτυγχάνοντας προϊόντα άριστης ποιότητας. Η τεχνογνωσία, η εμπειρία, αλλά και η σχολαστική επιλογή των σπόρων και φυτών που καλλιεργούνται στη Χίο, δίνουν στα προϊόντα «Ψυχής» το ξεχωριστό άρωμα και τη χαρακτηριστική πλούσια γεύση που τα διακρίνει. Το Ούζο, το Ούζο Μαστίχας και το Λικέρ Μαστίχας Χίου, αποτελούν τα χαρακτηριστικά προϊόντα της ποτοποιίας «Κ. Ψυχής & Υιοί», με τη γνωστή εκλεκτή γεύση και τη μοναδική ποιότητα της Χιώτικης παράδοσης. Το άρωμα και η γεύση της μαστίχας, το γνήσιο απόσταγμα Χιώτικου γλυκάνισου και το φυσικό οινόπνευμα, είναι μερικά από τα βασικά υλικά παρασκευής των προϊόντων «Ψυχής» που αποτελούν πλέον το απαραίτητο συνοδευτικό των ιδιαίτερων στιγμών μας.