Ιστορία


Χίος 1881, η ιστορία ξεκινά στο ρεμπικαριό (αποστακτήριο) που διατηρούσαν στο Βερβεράτο της Χίου ο Παππούς παπαΜανώλης Ψυχής και ο υιός του Αντώνης Ψυχής στο οποίο απόσταζαν σύκα και στέμφυλα.

Χίος 1925, ο Κωνσταντίνος Ψυχής αγοράζει την άδεια ποτοποιίας από τον Εμπεδοκλή Μαστρομιχαλάκη μετουσιώνοντας σε πραγματικότητα το όνειρο του πάππου του παπαΜανώλη και του πατέρα του Αντώνη, οι οποίοι του δίδαξαν την τέχνη της απόσταξης.

Χίος 1938, Ο Κωνσταντίνος Ψυχής κλείνει το μικρό μπακάλικο στο Βερβεράτο και ανοίγει στην πόλη της Χίου, στην οδό Τσελεπή, κατάστημα με κύρια ασχολία το χονδρεμπόριο ενώ, η απόσταξη του ούζου εξακολουθεί να είναι το βασικό του μεράκι. Ο Κωνσταντίνος έχοντας πλέον όλα τα εφόδια, γνωρίζοντας καλά τα μυστικά της απόσταξης και όντας δραστήριος νους ξεκίνησε ταυτόχρονα με την απόσταξη ούζου, την απόσταξη μαστίχας και άλλων ηδύποτων, δημιουργώντας μια σειρά προϊόντων που ολοένα κέρδιζε έδαφος μεταξύ των συμπατριωτών του.

Χίος 1949, τα παιδιά του, Γιώργος και Παναγιώτης, από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχαν και θήτευσαν λαμβάνοντας τη γνώση και την εμπειρία του καθώς επίσης και όλα όσα έπρεπε να γνωρίζουν για τη δημιουργία ποιοτικών αποσταγμάτων.

Χίος 1971, μετά το τέλος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ο Γιώργος και ο Παναγιώτης μετατρέπουν την ατομική επιχείρηση «Κων/νος Ψυχής» στην σημερινή της εταιρική μορφή «Κ. Ψυχής & Υιοί Ο.Ε.» με έδρα την πόλη της Χίου και με το χαρακτηριστικό «Παραδοσιακή Ποτοποιία Ψυχής».

Χίος 2004, η «Παραδοσιακή Ποτοποιία Ψυχής» μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στο ίδιο γνωστό μέρος όπου ξεκίνησε το 1881 στο Βερβεράτο της Χίου.

Χίος 2011, η «Παραδοσιακή Ποτοποιία Ψυχής» περνά στα χέρια της 4ης γενιάς η οποία και υλοποιεί πλήρη αναβάθμιση όλης της εγκατάστασης, στην οποία εφαρμόζεται συνδυαστικά η παραδοσιακή μέθοδος απόσταξης και παραγωγής με τον σύγχρονο τρόπο εμφιάλωσης και συσκευασίας. Στις νέες αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις υπάρχουν χειροποίητοι χάλκινοι άμβυκες και σύγχρονες γραμμές εμφιάλωσης ενώ όλες οι διαδικασίες γίνονται κάτω από αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 22000:2005 (HACCP) που τηρεί η Ποτοποιία. Με αυτόν τον τρόπο η γνώση του ιδρυτή κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά με ευλάβεια και πίστη στις παλιές συνταγές και στην παραδοσιακή τέχνη της απόσταξης, επιτυγχάνοντας προϊόντα άριστης ποιότητας. Η τεχνογνωσία, η εμπειρία, αλλά και η σχολαστική επιλογή των σπόρων και φυτών που καλλιεργούνται στη Χίο, προσδίδουν στα προϊόντα της «Παραδοσιακής Ποτοποιίας Ψυχής» το ξεχωριστό άρωμα και τη χαρακτηριστική πλούσια γεύση που τα διακρίνει. Το παραδοσιακό Χιώτικο Ούζο, το εμπνευσμένο Ούζο Μαστίχας, το Τσίπουρο και το μοναδικό παγκόσμια Λικέρ Μαστίχας Χίου, αποτελούν τα χαρακτηριστικά προϊόντα της «Παραδοσιακής Ποτοποιίας Ψυχής», με τη γνωστή εκλεκτή γεύση και τη χαρακτηριστική ποιότητα της Χιώτικης παράδοσης. Το άρωμα και η γεύση της μαστίχας, το αυθεντικό απόσταγμα Χιώτικου γλυκάνισου και το φυσικό οινόπνευμα, είναι μερικά από τα βασικά υλικά παρασκευής των προϊόντων της «Παραδοσιακής Ποτοποιίας Ψυχής», απαραίτητα πλέον για τις ιδιαίτερες στιγμές μας.